Αρχική > Εύοσμος, απεργία, εργαζομενοι, κινητοποιησεις, μπαλλής αεβε > ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΜΠΑΛΛΗΣ ΑΕΒΕ» στην Θεσσαλονίκη

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΜΠΑΛΛΗΣ ΑΕΒΕ» στην Θεσσαλονίκη

Όταν σπέρνεις αντίδραση,

θα φυτρώσει αντίσταση!

Η περίοδος που διανύουμε χαρακτηρίζεται από ένα τσουβάλι πράγματα, στο τσουβάλι αυτό δυο είναι αυτά που καταλαμβάνουν σημαντικό χώρο: πρώτον η θέληση των εργοδοτών που με πρόσχημα την κρίση, κόβουν μισθούς και απολύουν εργαζόμενους και δεύτερον η θέληση των εργαζομένων και ανέργων να αντικατασταθούν σε ότι κουρελιάζει τα δικαιώματα και την ζωή τους.

Τις μέρες των γιορτών επισκεφτήκαμε το εργοστάσιο υγρών απορρυπαντικών Μπαλλής Α.Ε.Β.Ε. Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης είναι εξαφανισμένος από τα τέλη Οκτωβρίου και τους χρωστάει δεδουλευμένα τριών μηνών και το δώρο των Χριστουγέννων. ‘’Θα γράψετε για εμάς; άντε να δούμε… τόσα κανάλια και μεγάλες εφημερίδες ήρθαν και τίποτα, είμαστε ανεξάρτητα ΜΜΕ σου λένε μετά στο δελτίο, μας δουλεύουν’’. Είπε ο φύλακας,

Οι  εργαζόμενοι βρίσκονται καθημερινά στο εργοστάσιο προκειμένου να περιφρουρήσουν τα περιουσιακά στοιχεία και τα προϊόντα με τον φόβο μην πουληθούν τα μέσα παράγωγης από την διοίκηση του εργοστάσιου. ‘’Πονά η κάρδια μου που βλέπω έτσι το εργοστάσιο’’  μας είπε μια εργάτρια, ‘’με την δουλεία μας και και τον κόπο μας έβγαλαν λεφτά τα αφεντικά. Εμείς το κτίσαμε αυτό το εργοστάσιο και τώρα φυλάμε τους τοίχους’’.

Πριν από λίγες μέρες οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας, ένα ακόμα από τα παραθυράκια- μπαλκονόπορτες στους νόμους που σίγουρα δεν ευνοούν τους εργαζόμενους, είναι ότι οι εργάτες δεν γνωρίζουν ούτε καν από ποιον να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους. Όπως μας είπαν οι εργαζόμενοι το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας αλλάζει σύσταση κάθε εβδομάδα ,ενώ όταν κάποια στιγμή οι εργαζόμενοι κατάφεραν να βρουν τα ονόματα των προσώπων που τα απαρτίζουν διαπίστωσαν ότι πρόκειται είτε για άτομα “φαντάσματα” ή για άτομα που δεν ήξεραν καν τι έχει συμβεί με το εργοστάσιο η ότι ακόμα δεν ξέρουν ότι υπάρχει εργοστάσιο.

Το εργοστάσιο Μπαλλής ανήκει στον όμιλο Αλάπις με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που εμπλέκεται τόσο η Proton Bank όσο και ο όμιλος Λαυρεντιάδη-Γερολυμάτου στον οποίο ανήκει.. και η εταιρεία “Μπαλλής”. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η εταιρεία κάθε χρόνο άλλαζε επωνυμία και έτσι από “Αλάπις” έγινε “Γερολυμάτος” και στη συνέχεια Μπαλλής.

Οι εργάτες βρίσκονται πάντως κοντά ο ένας με τον άλλον και είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον δίκαιο αγώνα που κάνουν. Εξάλλου δεν είναι μόνοι. Στο αγώνα αυτό καθημερινά μπαίνουν και αλλά εργοστάσια στην βιομηχανική περιοχή της Σινδου. Ο συντονισμός του αγώνα και η κοινή δράση των απεργών ενάντια στους εκμεταλλευτές τους είναι μονόδρομος.

Η νίκη του δίκαιου αυτού αγώνα είναι αναγκαία. Όχι μόνο για τους εργάτες του Μπαλλής Α.Ε.Β.Ε , αλλά για όλη την εργατική τάξη και το λαό. Η νίκη αυτή θα δώσει κουράγιο σ’ όλους τους εξαθλιωμένους και θα αναδείξει ότι οι αγώνες, μπορεί να είναι νικηφόροι.

Ν. Χ

Advertisements
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: