Αρχική > χαρατσια, ΔΕΗ, Εύοσμος > Έτσι εννοούν την αποδέσμευση του χαρατσιού από τον λογαριασμό του ηλεκτρικού!

Έτσι εννοούν την αποδέσμευση του χαρατσιού από τον λογαριασμό του ηλεκτρικού!

Η ΔΕΗ παρά το συμβόλαιο που έχουμε συνυπογράψει, έδωσε τα χρήματα μου στο χαράτσι! Πλήρωσα την αξία της κατανάλωσης του ρεύματος, τα δημοτικά τέλη, την ΕΡΤ και κατέθεσα δήλωση- γνωστοποίηση (πρωτοκολλήθηκε στη ΔΕΗ), με την οποία δήλωνα τι αφορά το ποσό που πλήρωσα, μετά την έκδοση νέου λογαριασμού. Δεν δέχτηκα να πληρώσω το χαράτσι γιατί δεν το χρωστάω, όπως και εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι.

Την Παρασκευή 18 Μάη που πήγα να πληρώσω την κατανάλωση του τελευταίου διμήνου, στην ΔΕΗ της Αισώπου, με πληροφόρησαν ότι δεν χρωστάω το χαράτσι, αλλά το ρεύμα. Με ενημέρωσαν ότι ήδη αποδόθηκε στην ΔΟΥ το ποσό του χαρατσιού από τα χρήματα που είχα πληρώσει για την κατανάλωση. Στα ερωτήματά μου και τις διαμαρτυρίες μου δεν πήρα απάντηση. Πλήρωσα πάλι την κατανάλωση και κατέθεσα δήλωση. Και τώρα χρωστάω το ηλεκτρικό ενώ δεν χρωστάω το χαράτσι!

Σε άλλη περίπτωση στην ΔΕΗ της ΧΑΝΘ, δεν δέχτηκαν ούτε το ποσό που αναλογεί στην κατανάλωση του διμήνου, θεωρώντας ότι όλο το χρέος είναι ρεύμα, άρα πρέπει να μπει σε διακανονισμό, που σημαίνει ότι αποδέχεσαι το χρέος σου με τους όρους τους.

Είναι ή δεν είναι κλοπή να παίρνει μια υπηρεσία χρήματα που κατέθεσα για κάποιο λογαριασμό και να τα δίνει αλλού, αγνοώντας την μεταξύ μας συμβατική σχέση και την δήλωση που κατέθεσα; Είναι σαν να πάω στην τράπεζα να καταθέσω χρήματα για ενοίκιο και επειδή κάποιος δηλώνει στην τράπεζα ότι του χρωστάω, η τράπεζα να τα δίνει σ’ αυτόν.

Αυτές τις μέρες την ίδια διαπίστωση θα κάνουν όλοι όσοι δεν πλήρωσαν το χαράτσι. Απλά στη γειτονιά μας έληξε και ο τέταρτος λογαριασμός από τότε που έβαλαν το χαράτσι. Θα τους αφήσουμε να μας τρομοκρατούν, θα τους αφήσουμε να κόβουν το ρεύμα;

Δεν μπορώ να το δεχτώ, δεν θέλω να απειλούμαι σε κάθε λογαριασμό ότι θα μου κόψει το ρεύμα. Δεν «αποδεσμεύτηκε» το χαράτσι από τον λογαριασμό της ΔΕΗ, αφού το υπουργείο οικονομικών πληρώθηκε το χαράτσι, αποδεσμεύθηκε το επόμενο. Δεν μπορώ όμως μόνη μου να το αντιμετωπίσω. Δεν μπορεί κανείς μόνος.  Συλλογικά σταματήσαμε το κόψιμο του ρεύματος, συλλογικά επανασυνδέθηκε όπου κόπηκε, συλλογικά παρεμβήκαμε όπου χρειάστηκε, συλλογικά θα αντιμετωπίσουμε και τώρα.

Μπορούμε μαζί, που είμαστε πολλοί αυτοί που δεν πληρώσαμε το χαράτσι, είτε γιατί δεν το είχαμε, είτε γιατί δεν θέλουμε, είτε γιατί δεν το χρωστάμε ή και τα τρία μαζί, να τους σταματήσουμε.

Να θυμηθούμε ότι η κυβέρνηση και η ΔΕΗ δεν τόλμησαν να προχωρήσουν μαζικά σε κόψιμο ρεύματος, φοβούμενοι την λαϊκή οργή. Ακολουθούν άλλους δρόμους είσπραξης και εκβιάζουν. Τώρα χρειάζεται ο αγώνας να συνεχιστεί πιο οργανωμένα, συλλογικά και αποφασιστικά, μέχρι την κατάργηση του χαρατσιού.

20-5-2012 Τασούλα Γκενίδου

Advertisements
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: