Αρχική > πρωτοβουλιες, υγεία, Εύοσμος, ανακοινώσεις, κέντρο υγείας ευόσμου > Να διεκδικήσουμε το δικαίωμα στην δωρεάν, πλήρη και ίση ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους! Ας αρχίσουμε από το κέντρο υγείας Ευόσμου

Να διεκδικήσουμε το δικαίωμα στην δωρεάν, πλήρη και ίση ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους! Ας αρχίσουμε από το κέντρο υγείας Ευόσμου

Πρόσκληση για την κοινή δράση των πρωτοβουλιών και συλλογικοτήτων δυτικής Θεσσαλονίκης

  Καθημερινά δεχόμαστε ολομέτωπη  επίθεση από κυβέρνηση, Ε.Ε., Δ.Ν.Τ. και κεφαλαίου  με αποτέλεσμα, η υγεία να έχει μετατραπεί σε πανάκριβο εμπόρευμα και η περίθαλψη σε ατομική ευθύνη. Πρόκειται για μια διαδικασία που ξεκίνησε αρκετά χρόνια πριν και που κλιμακώνεται σήμερα. Σε συνδυασμό με το σύνολο των μέτρων και πολιτικών των δυνάμεων του συστήματος (διόγκωση ανεργίας, λιτότητα, χτύπημα εργασιακών σχέσεων, αντιασφαλιστική λαίλαπα κ.λπ.), δεν θα ήταν υπερβολή να τονίσουμε ότι εγκυμονεί άμεσους κινδύνους για την ίδια τη ζωή των κατοίκων αυτής της χώρας.

Η κατεύθυνση στον τομέα αυτόν είναι δεδομένη: Περικοπές σε όλα τα επίπεδα, μετακύλιση του κόστους της περίθαλψης στις πλάτες του λαού, ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και δομών, κλείσιμο νοσοκομείων, άρνηση του συστήματος να παρέχει ακόμα και τα στοιχειώδη.

Εκατοντάδες χιλιάδες λαού βρίσκονται αυτή τη στιγμή έξω από υγειονομική κάλυψη σε νοσοκομεία, γιατρούς, φάρμακα και εξετάσεις. Είναι οι σύγχρονοι άθλιοι, οι ανασφάλιστοι, οι νέοι, οι άνεργοι, οι μετανάστες αλλά και οι ασφαλισμένοι που αδυνατούν να καταβάλουν πλέον τις ασφαλιστικές  εισφορές. Η περίθαλψη για το σύστημα είναι εμπόρευμα και μάλιστα πανάκριβο.

Στον Εύοσμο υπάρχει ένα κέντρο υγείας αστικού τύπου που «άνοιξε για να κλείσει» όπως πολύ σοφά λένε μεταξύ τους οι επισκέπτες του. Ένα κτήριο με πλήρη εξοπλισμό αλλά χωρίς το βασικότερο … γιατρούς!!! Όταν χτιζόταν ανακοίνωναν ότι θα έχει 24ωρη λειτουργία, πράγμα που δεν έγινε ποτέ, μιας και ποτέ δεν είχε γιατρούς ή νοσηλευτές, αφού ανήκει διοικητικά στο Παπανικολάου και λειτουργεί με δανεικούς εργαζόμενους από το νοσοκομείο. Έτσι η λειτουργία του είναι πενθήμερη, 9πμ μέχρι 2μμ και μετά μένει ένας γιατρός μέχρι τις 9 το βράδυ για τα επείγοντα περιστατικά. Στην πραγματικότητα δεν φτάνουν ούτε για συνταγογράφιση.

Ο καρδιολόγος έρχεται 2 φορές τον μήνα, ραντεβού με τον ένα παιδίατρο μετά από 3 μήνες, ραντεβού με παθολόγο μετά από 2 μήνες, είναι κάποιες από τις απαντήσεις που ακούς σε ένα κέντρο υγείας που  πρέπει να εξυπηρετεί γύρω στους 400.000 κατοίκους της δυτικής Θεσσαλονίκης, λαϊκές γειτονιές που πλήττονται από την ανεργία και την φτώχεια.

Με αυτά τα δεδομένα, αναδεικνύεται σε κομβικό ζήτημα ο συντονισμός και ο παρατεταμένος αγώνας για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην δωρεάν, ίση και πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους. Άνεργοι συνταξιούχοι και εργαζόμενοι βρίσκονται στην ίδια πλευρά ενάντια στο σύστημα της εξάρτησης και της εκμετάλλευσης, που δεν θέλει πλέον ούτε καν να «επισκευάσει» ή να «συντηρήσει» την ανθρώπινη ύπαρξη.

Η Πρωτοβουλία Αντίστασης Ευόσμου, με την βεβαιότητα ότι σε επίπεδο γειτονιάς κρίνονται τα ζητήματα ζωής, ότι στην αντιπαράθεση με το σύστημα της εκμετάλλευσης και την πολιτική του βρίσκεται η διέξοδος για το λαό, ότι το δικαίωμα στην  ιατροφαρμακευτική περίθαλψη φωνάζει και μας καλεί να το επανακατακτήσουμε, καλεί όλες τις επιτροπές και πρωτοβουλίες κατοίκων της δυτικής Θεσσαλονίκης, τους συλλόγους γονέων, τα σωματεία εργαζομένων, όλες τις λαϊκές συλλογικότητες, τους κατοίκους, σε μια πρώτη συνάντηση, να συζητήσουν, να  οργανώσουν και να συντονίσουν τον αγώνα για να διεκδικήσουν:

  • 24ωρη λειτουργία του κέντρου υγείας Ευόσμου.
  • Άμεση στελέχωση του κέντρου υγείας με γιατρούς και νοσηλευτές.
  • Πλήρη, ίση και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, χωρίς την προϋπόθεση ασφαλιστικού βιβλιαρίου.

Το Σάββατο 30 Μάρτη, στις 11 το πρωί, 25ης Μαρτίου και Ρώτα (μπουγατσατζίδικο)

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΕΥΟΣΜΟΥ

https://protantistasisevosmou.wordpress.com/

επικοινωνία protantistasisevosmou@yahoo.gr

Advertisements
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: